Slow Fashion Movement; zo bouw je een ethisch verantwoorde kleding kast op

 

De laatste tijd kom je steeds meer de term ‘slow fashion’ tegen. Persoonlijk ben ik een enorme voorstander hiervan. Maar wat betekent ‘slow fashion’ precies en welk idee gaat er achter schuil? In deze blog post vertel ik je er meer over.

Wat is slow fashion?

Slow Fashion is de tegenhanger van hoe de kledingindustrie op dit moment voor een groot deel te werk gaat. Ik doel op de enorme massaproductie van kleding, die niet alleen zorgt voor erbarmelijke werkomstandigheden in lage lonen landen, maar ook hoe wij in het westen omgaan met onze kleding. Kleding, vaak van slechte kwaliteit, wordt voor een prikkie gekocht en na korte tijd weggegooid. Heel veel kledingstukken worden slechts een of twee keer gedragen! De kledingindustrie en hoe wij omgaan met kleding heeft een enorm negatief effect op het milieu. Ik ben dan ook super blij dat er steeds meer aandacht is Slow Fashion.

Hoe bouw je een ethisch verantwoorde kledingkast op?

In het westen zijn we altijd op zoek naar ‘nieuw’. Kleding die reeds gedragen is heeft bij velen z’n aantrekkingskracht verloren. Toch is het zo dat een schat aan reeds geproduceerde kledij voor ons neus ligt. Marktplaats, de kringloop of websites als Designer Vintage bevatten juweeltjes van kleding van hoge kwaliteit. Eerlijkheidshalve hoeft er niets nieuws geproduceerd te worden.

Nu moet ik zelf ook eerlijk zijn. Alleen nog maar tweedehands of ‘preloved’ items kopen, zal ik nooit volhouden. Ik houd van fashion. Dat is altijd zo geweest. Nieuwe items uit de winkel hebben ook op mij een aantrekkingskracht waar ik niet altijd nee tegen kan zeggen 😉 Toch is het belangrijk ons bewust te zijn van de huidige kledingindustrie. Kies waar het kan voor tweedehands kleding en anders nieuwe kleding die op een eerlijke manier geproduceerd is. Het GOTS en Oeko Tex keurmerk kunnen je daarbij op weg helpen. Kleding die een van deze labels hebben zijn ‘biologisch’. Katoen boeren hebben een eerlijke prijs gekregen, goede arbeidsomstandigheden bij de productie worden in acht genomen en bovendien wordt de kleding geproduceerd zonder giftige chemicaliën en verfstoffen.

Slow Fashion dus. Iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge